Skip to main content

Hoe vind je als Product Owner een passende werkgever?

Als product owner besteedt je veel uren aan je werk en op kantoor, daarom is het vinden van een werkgever die bij je past erg belangrijk. Hoe kom je er eigenlijk achter of een bedrijf écht bij je past?

Een eerste kennismaking: de website en socialmedia-kanalen

Spreekt voor zich, maar uiteraard is het belangrijk om de website van een potentiële werkgever goed te bestuderen. Wat voor klanten heeft het bedrijf? Passen de klantcases en projecten bij je? Wat wordt er geschreven op de nieuwspagina? Wat speelt er binnen het bedrijf? Is er een teampagina? Wat is je eerste indruk van je potentieel nieuwe collega’s?

Daarnaast is het ook verstandig om de socialmedia-kanalen te bekijken. Wat post het bedrijf? Hoe wordt erop gereageerd?

In gesprek met medewerkers

Als je enthousiast wordt van de website, dan is het een goed moment om die sollicitatie te versturen. Even afwachten. Als je wordt uitgenodigd en een leuk eerste gesprek hebt gehad, dan is het waardevol om te vragen of je met een aantal medewerkers contact mag opnemen. Kijk of je bijvoorbeeld twee of drie medewerkers van verschillende afdelingen kunt spreken. In een informeel gesprek kom je toch meer te weten.

Bepaal jouw voorwaarden

Een ideale werkgever biedt ook de juiste voorwaarden. Heb jij duidelijk welke arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vindt en wat je verwacht van een werkgever? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Dan kun je er bijvoorbeeld vast subtiel naar vragen in één van de sollicitatiegesprekken en als je een aanbod krijgt efficiënt onderhandelen. Kom je hier niet uit? Dan moet je je ook afvragen of een werkgever bij je past en jullie dezelfde verwachtingen hebben van de product owner rol. Hieronder een overzicht van de arbeidsvoorwaarden waar je over na kunt denken. Maak bijvoorbeeld een top vijf van de arbeidsvoorwaarden die je het belangrijkste vindt en schrijf op wat je er precies van verwacht:

 • Hoogte van salaris en afspraken over groei hiervan
 • Bonus, provisie of optieregeling
 • Dertiende maand of winstdeling
 • Auto/fiets of ander vervoersmiddel van de zaak
 • Laptop/telefoon van de zaak
 • Overwerktoeslag
 • Contract(duur)
 • Aantal vakantiedagen/of mogelijkheid tot bijkopen van dagen en mogelijkheid tot sabbatical
 • Thuiswerken en flexibele werktijden of bijvoorbeeld kinderopvang
 • Reiskostenvergoeding
 • Pensioenregeling
 • Opleidingsbudget
 • Vitaliteitsbudget; bijvoorbeeld korting op sportschool
 • Collectieve ziektekostenverzekering

Een dag meelopen

Het blijft hoe dan ook lastig om écht een beeld te vormen van de bedrijfscultuur via een paar (virtuele) afspraken. Daarom is het niet gek om eens te vragen of je een dag mag meelopen (al gaat dat nu uiteraard even niet). Het geeft je een goed beeld van het bedrijf, collega’s en nog belangrijker: van de bedrijfscultuur. Hoe gaan collega’s bijvoorbeeld met elkaar om tijdens de lunch? Luncht iedereen samen of blijven mensen achter hun bureau zitten? Hoe worden klanten begroet? Is de werkvloer open en communiceren collega’s leuk en makkelijk met elkaar of zit iedereen in zijn of haar eigen bubbel? Ook heb je tijdens zo’n dag de kans om in gesprek met wat potentieel nieuwe collega’s te gaan en te voelen of jij de nieuwe product owner kan en wil zijn.

Is een dag meelopen niet mogelijk? Vraag dan of je een aantal collega’s kan spreken of bijvoorbeeld bij een teamoverleg mag meeluisteren.

Onderbuikgevoel

Als je alle bovenstaande zaken hebt onderzocht dan moet je een aardig beeld hebben van of jij een geschikte nieuwe product owner bent. Toch zijn er ook altijd zaken die we niet kunnen uitleggen, maar wel of niet goed voelen. Bij twijfels is het belangrijk om dit altijd bespreekbaar te maken, want hoe cliché ook: je onderbuikgevoel liegt niet. Vergeet niet dat jij net zo goed een werkgever kiest als een werkgever jou kiest.

Bekijk welke werkgevers op zoek zijn naar een product owner.