Skip to main content

Junior Product Owner

Wil je aan de slag als product owner, maar heb je nog geen werkervaring als PO? Dan is er een aantal stappen dat je kunt nemen om de kans te vergroten dat je binnenkort aan de slag kunt in een junior product owner rol.

Functie-eisen junior product owner


Om als junior product owner aan de slag te kunnen vragen de meeste bedrijven minimaal HBO werk- en denkniveau en is het een pré als je een opleiding hebt afgerond in de hoek van bijvoorbeeld Information Engineering, IT & Management, Industrieel Ontwerp of Software Engineering.

Verder is er een aantal karaktereigenschappen dat noodzakelijk is om een succesvolle product owner te worden. Je bent proactief, resultaatgericht, communicatief sterk, analytisch en houdt van structuur. Daarnaast dien je meestal vloeiend Nederlands en Engels te spreken en schrijven.

Verantwoordelijkheden junior product owner

Als junior product owner zal je bij de meeste bedrijven om te beginnen verantwoordelijk zijn voor:

  • Het plannen en structureren van backlog items.
  • Stakeholdermanagement; je voert gesprekken met klanten en stakeholders over verbeteringen aan het product
.
  • Het geven van demo’s aan de interne organisatie en aan stakeholders
.
  • Het maken en presenteren van voortgangsrapportages.
  • Het onderhouden van operationele communicatie met andere ontwikkelteams (als die er zijn).

Product owner trainingen


Om bovenstaande werkzaamheden goed uit te voeren heb je in ieder geval een basis Scrum training nodig. Tijdens deze training leer je meer over het gedachtegoed achter Scrum, de begrippen en verschillende rollen. Daarnaast is het behalen van "PSPO I" verstandig. En je kunt kijken naar aanvullende trainingen die je een breder perspectief op het vakgebied geven, zoals design thinking en user experience design.

Lees meer over relevante product owner trainingen.

Passend CV

Als je jezelf herkent in bovenstaande en de trainingen hebt volbracht dan is het tijd om een poging te wagen en te solliciteren op je eerste product owner rol. We hebben een CV checklist gemaakt, die je helpt om in je CV te benadrukken waarom jij geschikt bent als product owner.

Nu kan je op zoek naar een passende vacature. Dat moet geen probleem zijn, want de vraag naar product owners is groot. Er is een aantal dingen waar je op kan letten om een passende vacature en werkgever te vinden. Voor een junior product owner is het trouwens verstandig om voor een bedrijf te kiezen waar meerdere product owners werken. Zo kun je sparren, van elkaar leren en in de rol groeien.

Bekijk de vacatures voor junior product owner.